Strona główna / Katalog / Zastosowanie / Dozowanie płynów jednoskładnikowych / Zasilanie materiałowe / System opróżniania materiału z beczek ViscoMT-XM w wykonaniu kosmetycznym i spożywczym 

System opróżniania materiału z beczek ViscoMT-XM w wykonaniu kosmetycznym i spożywczym

Producent:

Zastosowanie:


Seria produktów ViscoMT od firmy ViscoTec to linia produktów do opróżniania pojemników takich jak wiadra czy beczki. Oparte o zasadę nieskończonego tłoka (ang. endless piston principle) pozwalają opróżniać pojemniki z płynami o lepkości sięgającej nawet 7000000 mPas (cP).

Unikatowa konstrukcja oparta o zestaw stator  rotor umożliwia dozowanie bez występowania pulsacji, dzięki czemu nie wymaga dodatkowych regulatorów/stabilizatorów ciśnienia materiału.  

Urządzenia kierowane do klientów z branży spożywczej i kosmetycznej zostały zmodyfikowane w taki sposób, aby spełniać wymagania na tych rynkach. Całość konstrukcji może być wykonana ze stali nierdzewnej, bez zbędnych przestrzeni w których mogą zalegać dozowane substancje oraz z możliwością podłączenia systemów czyszczących CIP / SIP. Części mokre (mające kontakt z dozowaną substancją) są wykonane z materiałów zatwierdzonych przez FDA – FKM, EPDM, HNBR.  

Zalety:

  • bardzo niskie ciśnienie nacisku na dozowany materiał, maksymalnie 18 bar,
  • bardzo niskie naprężenia ścinające, 
  • możliwość współpracy z opakowaniami cylindrycznymi, żebrowanymi lub lekko stożkowymi w przekroju,
  • elektryczne sterowanie pracą pompy z regulacją ciśnienia materiału,
  • układ bez dodatkowego zaworu, zintegrowana konstrukcja,
  • nie wymaga dodatkowego reduktora ciśnienia,
  • unikalne opróżnianie z dokładnością do 1% pozostałości.

Oferowane urządzenia znajdują zastosowanie w takich aplikacjach jak:

  • dozowanie maskar, tuszu do rzęs, kremów, scrubów, żelów,
  • dozowanie czekolady, kremu czekoladowego, miodu, lukru.

Uzyskaj więcej informacji na temat interesującego Cię produktu. Ściągnij materiały w formie pdf:

System opróżniania materiału z beczek ViscoMT-XM w wykonaniu kosmetycznym i spożywczym ENG (.pdf)

Podobne wpisy